Nyheder fra Puglisi X Cooking?

Publiceret den 29. marts 2021

Spaghetti ‘Nduja-nara

Denne opskrift er en krydsning imellem italiensk tradition og en lidt for lang lockdown uden hverken pasta fra Mirabelle eller ‘Nduja fra Bæst. Resultatet er lige så simpelt og så sexet som det lyder.

Jeg er ellers meget påpasselig med at bruge de traditionelle navne på de italienske retter. Det ender nemlig tit med at man så bruger mere tid på at skændes om hvad der er den helt rigtige måde at lave det ene eller det andet på istedet for at diskutere tanken bag retten. Så undskyld på forhånd den slet skjulte ‘nara hentydning her for dette er ikke en traditionel carbonara. Det er snarere en idè baseret på den røg og umami som guanciale og ‘nduja har til fælles.
Man bytter dog de sprøde stykker guanciale eller bacon ud med en stærk chili, let syre og mere røg og det klæder den cremede æggesauce utroligt godt. Prøv den, men hvis du mangler sprødheden så har jeg overvejet at drysse lidt sprød brødkrumme/rasp over.

Til 2 personer

  • 300 g Spaghetti
  • 2 hele æg
  • 4 æggeblommer
  • 100 g revet pecorino
  • 60 g BÆST ‘nduja
  • sort peber

Kog pastaen i rigeligt med saltet vand. Rigeligt, tak. Sæt timeren til at ringe 2-3 min inden den anviste al dente tid på pakken.
Rør i mellemtiden ‘ndujaen i æggeblommen med en gaffel. Tilsæt de hele æg når det har samlet sig og pisk det hele sammen med osten.

Hæd 3/4 af vandet fra når timeren går og lad pastaen koge videre i den smule vand der er tilbage – den skal kun lige være dækket. Det sikrer at vandet kan reducere og derved koncentrere den stivelse som pastaen har afgivet indtil da. Det giver en mere cremet sauce i den sidste ende.

Tag lidt mere af vandet fra i en skål når pastaen er kogt al dente og lad ca. en kopfuld være tilbage. Tag gryden af varmen og lad den dampe af i 10-15 sekunder. Tilsæt æggemassen og vend rundt med god fart til æggene begynder at koagulere. Hvis det ikke bliver cremet kan det være blevet for koldt, så kan du forsigtigt komme gryden tilbage på varmen, men kun i nogle får sekunder – ellers gryner æggene. Saucen skal være en smule mere flydende end man ønsker sig da den sætter sig idet den køler ned. Tilsæt en smule af kogevandet hvis den skal rettes til og vend det godt rundt.

Server med sort peber over og spis den i en fart!

Tip: Varm tallerkenerne til denne ret, eller enhver anden pasta, i mikroovnen i et par minutter inden servering, tro mig, det gør en enorm forskel for de sidste bider.